SEZÓNNE RECEPTY PRE MOTIVÁCIU
Nazbierajte si meníčko na víkend – bez alergénu lepok (1)

VEĽKONOČNÉ TOFU VAJÍČKO S RYŽOU A BYLINKAMI (BL)

Zmes na vajíčko:
1/2 kg uvarenej ryže natural
1 – 2 bal. Údeného Tofu (môže byť aj iné)
za hrsť kukuričných lupienkov (znížia vlhkosť zmesi, pri pečení nepraská)
petržlenová vňať – najemno posekáme
medvedí cesnak – najemno posekáme
olivový olej za studena lisovaný na potretie vajíčok
čierne korenie
muškátový orech mletý
muškátový kvet mletý
nové korenie mleté
koriander mletý

Postup:
– do misky dáme postupne všetky uvedené suroviny
– dobre premiešame, tvarujeme vajíčka
– potrieme olejom (môžeme aj pri formovaní rukami)
– dáme zapiecť do ružova na 15 minút pri teplote 180 stupňov
– podávame s rôznymi prívarkami (špenátový) alebo šalátmi a prílohami
– môžeme preliať Tofu dressingom a podávať aj ako predjedlo.

Umeocot
kari korenie štiplavé

PLACKY Z KUKURIČNEJ POLENTY (BL)

Použijeme ako prílohu k jedlám alebo aj ako náhradu chlebíka.
Ak pri tvarovaní pridáme nejakú zeleninu alebo bielkovinu, získame chutné hlavné jedlo –
rezeň, guľku, čevabčiči,…)
Na jar môžeme vylepšiť aj sezónnou listovou zeleninou – medvedím cesnakom.

Suroviny:
200 g kukuričnej polenty (môže byť aj inštantná)
voda na uvarenie kaše (aspoň 1 liter)
za hrsť kukuričných lupienkov podľa potreby (na stuhnutie)
olivový olej
cibuľa
ľanové alebo Chia semienka
morská soľ
sójová omáčka Tamari

Postup:
– kukuričnú polentu varíme aspoň hodinu. Môžeme použiť aj inštantnú kašu
(zalejeme horúcou vodou). Do uvarenej pridáme ľanové alebo Chia semienka – najlepšie deň vopred
– cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, podusíme na olivovom oleji do zlatista, pridáme k stuhnuutej polente
– ak treba, pridáme aj za hrsť kukuričných lupienkov
– ochutíme soľou, Tamari, prípadne iným korením – aj vňaťou
– dobre premiešame a formujeme placky alebo iné tvary
– uložíme na olejom vymastený pekáč, potrieme olivovým olejom
– pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista 12 – 15 minút pri teplote 180 stupňov

JARNÁ OSTROKYSLÁ POLIEVKA (BL)

Suroviny:
cibuľa
rôzne druhy zeleniny
šampiňóny
1 bal. Tofu Natural (6)
zázvor čerstvý (postrúhame)
morská soľ
Olivový olej
sójová omáčka Tamari (6)
citrónová šťava
pórik (alebo iná zelená vňať, alebo listová zelenina)

Postup:
– cibuľu očistíme, pokrájame na tenké polmesiačiky
– zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame na rezance (alebo nastrúhame na hrubom strúhadle)
– cibuľu dáme variť do hrnca s vodou, posolíme, ochutíme kari korením varíme do sklovita
– postupne pridáme (asi po piatich minútach) všetky pripravené druhy zeleniny, aj postrúhaný zázvor
– zeleninu varíme najviac polhodinu
– pred dohotovením pridáme nastrúhanéTofu, pórik, necháme krátko prehriať
– ochutíme sójovou omáčkou Tamari a Umeoctom, môžeme zjemniť aj citrónovou šťavou
(na jar veľmi vhodná na posilnenie pečene) a olivovým olejom

Poznámky:
– do ostrokyslej polievky môžeme použiť koreňovú aj listovú zeleninu
– zelené listy vkladáme úplne nakoniec, nevaríme
– môžeme použiť aj naklíčené strukoviny alebo obilniny.
Proste môžeme vložiť do taniera jar v plnej kráse a sile.

GRANADÍRSKY POCHOD NA ZELENO (BL)
s Tempehom (6), medvedím cesnakom a špenátovými listami

Suroviny:
zemiaky
cestoviny fliačky alebo ryžové rezance pre celiatikov
cibuľa
mrkva
špenátové listy čerstvé
medvedí cesnak
Tempeh údený (6)
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari (6)
morská soľ
čierne korenie
mletá červená paprika

Postup:
– zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme, nakrájame (alebo pretlačíme) na kocky
– fliačky alebo ryžové rezance uvaríme obvyklým spôsobom a precedíme
– cibuľu pokrájame na jemno a speníme na oleji do sklovita
– pridáme na strúhadle nastrúhanú mrkvu, krátko na to nastrúhaný Tempeh, prehrejeme
– ochutíme soľou, korením, krátko podusíme
– pridáme mletú červenú papriku, krátko podusíme
– nakoniec ochutím Tamari
– pripravíme si všetky suroviny – fliačky, zemiaky, mrkvovo tempehovú zmes, pokrájaný špenát,
pokrájaný medvedí cesnak
– vo vhodnej nádobe dobre rukami premiešame

Poznámky:
– zelenú listovú zeleninu môžeme obmieňať podľa želania a možností, tak isto aj bielkovinovú
zložku (namiesto Tempehu možno použiť Tofu, vegetariánsku salámu a pod.)

ŠPENÁTOVÝ SMOOTHY DRESSING (BL)

Suroviny:
čerstvé špenátové listy
čerstvý medvedí cesnak
cibuľa
čerstvá červená paprika
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari (6)
Umeocot
citrónová šťava
šťava z čersrvého zázvoru
morská soľ
čierne korenie

Postup:
– listovú zeleninu umyjeme, pokrájame na väčšie časti
– cibuľu umyjeme, ošúpeme, nakrájame na väčšie časti
– čerstvú červenú papriku umyjeme, odstránime zrniečka, pokrájame na väčšie časti
– zeleninu vložíme do nádoby mixéra (výkonný!)
– pridáme pochutiny: soľ, korenie, olivový olej, Tamari. Umeocot, citrónovú šťavu, zázvorovú šťavu
– mixujeme na hladkú zmes
– ak by bola zmes riedka, zahustíme Tavenýrom alebo Tofu (6)
– podávame ako dressing (redšie ako nápoj) k rôznym jedlám

Poznámky:
– listovú zeleninu môžeme meniť podľa želania a doplňovať rôznymi koreninami či pochutinami


ŠALÁT DARY JARI (BL)

Suroviny:
čínska kapusta
cibuľa
kaleráb
klíčky podľa želania
pórik
petržlenová vňať
čerstvá paprika
čerstvé špenátové listy
jablká
olivový olej za studena lisovaný
citrónová šťava
Umeocot
rasca
sójový syr Tavenýr – podľa želania na posypanie

Postup:
– zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame na jemné rezance
– kaleráb a jablká postrúhame na strúhadle na hrubo
– cibuľu nakrájame na jemno
– klíčky zľahka prepláchneme
– všetky suroviny vložíme do misky, ochutíme Umeoctom, citrónovou šťavou, olivovým olejom,
rascou, zľahka premiešame
– servírujeme posypané nastrúhaným Tavenýrom

Poznámky:
– zeleninu aj pochutiny zvolíme podľa želania
– vhodné je použiť zeleninu koreňovú aj listovú
– „teplý“ variant šalátu: k pripravenému šalátu pridáme uvarené precedené celozrnné cestoviny
(nie celkom horúce) a zľahka premiešame.
Vhodné ako ľahký olovrant alebo večera.


PŠENOVO JABLKOVÝ MILÁČIK (BL)

vhodný pre všetky ročné obdobia, pre dospelých aj deti, zdravých aj menej zdravých

Suroviny:
uvarené pšeno
jablká
hrozienka (sušené ovocie)
škorica (zázvor)
sójová smotana (6)
jablkový koncentrát
vanilkový puding na zahustenie dusených jabĺk

Postup:
– pšeno uvaríme obvyklým spôsobom (pšeno : voda 1 : 2)
– jablká umyjeme, očistíme (časť pokrájame na kocky)
– hrozienka umyjeme, necháme odstáť vo vode
– suroviny vložíme do nádoby mixéra (aj so sójovou smotanou, jablkovým koncentrátom a šálkou vody
a rozmixujeme na hladkú zmes
– jablká pokrájané na kocky podusíme s jablkovým koncentrátom, škoricou a hrozienkami.
– zahustíme vanilkovým pudingom, krátko povaríme
– pšenový krém vložíme do pohára, pridáme podusené jablká
– ozdobíme BL piškótami
– môžeme vložiť aj do kelímkov – do práce, deťom do školy

KELOVÝ PRÍVAROK S MEDVEDÍM CESNAKOM (BL)

Suroviny:
cibuľa
kel
mrkva, petržlen
šampiňóny
Medvedí cesnak
čerstvá červená paprika
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
čierne korenie
mletá rasca

Postup:
– zeleninu umyjeme, nakrájame na kocky alebo rezance
– cibuľu umyjeme, nakrájame na mesiačiky a podusíme na oleji do sklovita
– postupne pridávame mrkvu, petržlen, šampiňóny, kel, červenú papriku
– osolíme, ochutíme čiernym korením a rascou
– dusíme spolu asi 30 minút – za občasného miešania a podlievania vodou
– nakoniec pridáme pokrájaný Medvedí cesnak
– podľa potreby dochutíme sójovou omáčkou Tamari a Umeoctom
– podávame ako zeleninový prívarok alebo vmiešame uvarené cestoviny (prípadne bielkovinu)
a podávame ako teplý zeleninový šalát

Invalid Displayed Gallery

SYROVÁ TOFU HRUDKA S LISTOVOU ZELENINOU (BL)

Suroviny:
uvarená ryža natural
kukuričné lupienky (vpijú prípadnú vodu z Tofu)
cibuľa
údené Tofu
čerstvá červená paprika
cuketa
mrkva, petržlen
Medvedí cesnak
mladá žihľava
petržlenová vňať
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
mletá rasca
mleté čierne korenie
morská soľ

Postup:
– zeleninu umyjeme, očistíme
– mrkvu, petržlen, cuketu a papriku pokrájame na malé kocky a dáme napariť alebo uvaríme
v slanej vode do zmäknutia
– cibuľu pokrájme na drobno
– listovú zeleninu pokrájame na jemné rezančeky
– pripravené suroviny vložíme do väčšej misy a rukami dobre premiešame
– tvarujeme polguľky – hrudky
– pri formovaní hrudiek ich zároveň potrieme rukami namočenými v oleji
– poukladáme na plech
– pečieme v rúre asi 15 – 20 minút do zlatista pri teplote 180 st.

Poznámky:
– podávame so šalátmi, s prílohou, s dressingami, vhodné je aj ako desiata
– môžeme formovať rôzne tvary
– zo zmesi sa dá pripraviť aj nákyp alebo plnka do zemiakov, baklažánu, cibule, cukinem,…
– údené Tofu môžeme nahradiť iným druhom, aj koreniny

ZEMIAKOVÁ „BABA“ (BL)
vhodná bezlepková náhrada chlebíka

Suroviny:
uvarená ryža natural
uvarená pohánka (alebo krúpy)
zemiaky
cibuľa
cesnak
ľanové semienka
mletá rasca
mleté čierne korenie
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari

Postup:
– ryžu a pohánku uvaríme obvyklým spôsobom – môžeme použiť z predchádzajúceho dňa
– zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame na väčšie kusy
– vložíme do mixéra (bez vody) a rozmixujeme na hladkú zmes; môžeme aj nastrúhať
na strúhadle
– pripravené suroviny vložíme do väčšej misy, pridáme pochutiny aj ľanové semienka
– rukami dobre premiešame
– vložíme na vymastený plech, povrch potrieme olejom
– pečieme 30 minút do zlatista v rúre pri teplote 180 stupňov

Poznámky:
– zmes môžeme upiecť aj vo forme na chlieb
– pochutiny môžeme obmieňať
– ak do zmesi pridáme bielkovinu (strukoviny, sójové polotovary), môžeme upiecť
chutný nákyp alebo sekanú

KALERÁBOVÁ POLIEVKA (BL)

Suroviny:
kaleráb
mrkva
kôpor
cibuľa
cesnak
ovsené (ryžové) vločky
morská soľ
sójová omáčka Tamari
olivový olej za studena lisovaný
mletá rasca
mleté čierne korenie
sójová smotana

Postup:
– kel a mrkvu umyjeme, očistíme, postrúhame na strúhadle
– kôpor umyjeme, očistíme, nakrájame na jemno
– cibuľu umyjeme, očistíme, pokrájame na jemno
– cesnak očistíme, pretlačíme alebo postrúhame na jemno
– cibuľu uvaríme do sklovita
– pridáme postrúhaný kaleráb s mrkvou a cesnakom
– ochutíme ml. korením, rascou
– varíme asi 20 – 30 minút
– pred dohotovením pridáme sójovú omáčku a vločky – nevaríme
– dochutíme sójovou omáčkou alebo Misom
– zjemníme olivovým olejom

ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK S KOREŇOVOU ZELENINOU (BL)

Suroviny:
čerstvý listový špenát
cibuľa
cesnak
mrkva, petržlen
čerstvá červená paprika
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
mleté čierne korenie
mletá rasca
morská soľ
podľa potreby kukuričný škrob

Postup:
– koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame – postrúhame na rezance
– špenát umyjeme, odstránime hrubé stopky, pokrájame na rezance
– čerstvú papriku umyjeme, odstránime zrnká,, pokrájame na rezančeky
– cibuľu pojrájame na jemno, podusíme na olivovom oleji, posolíme, ochutíme koreninami a cesnakom
– k cibuli pridáme koreňovú zeleninu, za občasného miešania a podlievania dusíme asi 20 – 30 minút
– nakoniec pridáme pokrájaný špenát – nevaríme, zľahkapremiešame
– podľa potreby zahustíme kukuričným škrobom, necháme 3 – 5 minút povariť (ak zahusťujeme,
špenát pridáme po zahustení a už nevaríme
– ochutíme sójovou omáčkou

DOMÁCI SEITAN ZAPEČENÝ (nie je BL!)
obilninová alternatíva „mäsa“

Suroviny:
domáci Seitan
morská soľ
sójová omáčka Tamari
olivový olej za studena lisovaný
mletá rasca
mleté čierne korenie
Oregano

Postup:
– pripravíme Seitan podľa receptúry, ktorú uverejníme následne
– uvarený Seitan necháme vychladnúť
– pokrájame na plátky o hrúbke asi 1 cm
– poukladáme na plech
– pripravíme maridádu z uvedených surovín a trochu vody
– plátky potrieme štetcom pripravenou maridádou
– môžeme nechať odstáť 2 – 3 hodiny (alebo celú noc)
– zalejeme vodou alebo vývarom z varenia Seitanu a pokvapkáme olejom (aby sa vytvorila kôrka)
– dáme piecť do rúry na 1 hodinu pri teplote 180 stupňov

CUKETOVÝ PRÍVAROK S KOPROM (BL)

Suroviny:
cuketa
cibuľa
kôpor
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
morská soľ
(čierne korenie)
Umeocot – jablkový ocot
kukuričný škrob Gustin
sójová smotana

Postup:
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobno a podusíme do sklovita na olivovom oleji
– cuketu umyjeme, pokrájame na kvadrátiky (kocky, nastrúhame na hrubo na strúhadle),
pridáme k podusenej cibuli, posolíme
– podlejeme vodou a za stáleho miešania dusíme asi 20 minút
– zahustíme Gustinom rozmiešaným vo vode, krátko povaríme
– zjemníme sójovou smotanou – nevaríme
– ochutíme podľa potreby soľou, korením, Tamari a na jemno posekaným kôprom

Poznámky:
– ak nemáme sójovú smotanu, môžeme použiť Tofu rozmixované na jemnú emulziu s vodou
– v lete omáčku nemusíme zahusťovať – použijeme väčšie množstvo cukety
– na jar môžeme do omáčky pridať aj Medvedí cesnak alebo iné jarné zelené byliny – na posilnenie
jarného prvku Drevo
– podávame ako omáčku k bielkovinovej časti – fašírke, plnenej paprike

HRACHOVÁ POLIEVKA S LISTOVÝM ŠPENÁTOM
A VEGETARIÁNSKYMI PÁRKAMI (BL)

Suroviny:
hrach žltý (zelený) polený
cibuľa
vegetariánske párky BL
cesnak
čerstvý listový špenát alebo Medvedí cesnak
riasa Kombu (na uvareniu hrachu) – umyť
čerstvá červená paprika
mrkva, petržlen
olivový olej za studena lisovaný
sójové Miso
mleté čierne korenie
mletá rasca
majoránka
morská soľ

Postup:
– hrach prepláchneme a necháme namáčaný vo vode najlepšie od večera do rána –
vodu potom zlejeme
– hrach dáme variť do čistej vody, po zovretí odoberieme penu, pridáme riasu Kombu
a varíme asi hodinu
– mrkvu petržlen očistíme, umyjeme, nastrúhame na strúhadle na hrubo
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na jemno
– cesnak očistíme, umyjeme, pretlačíme na jemno
– špenát (Medvedí cesnak) očistíme, umyjeme, pokrájame na tenké rezančeky
– keď je hrach uvarený, pridáme pokrájanú cibuľu a povaríme do sklovita
– osolíme, ochutíme koreninami
– postupne pridáme mrkvu, petržlen, varíme asi 15 – 20 minút
– nakoniec vložíme pokrájaný špenát, nevaríme
– dochutíme olivovým olejom, rozpustenám Misom, majoránkou

Vložka do polievky:
– vegetariánske párky olúpeme, nakrájame na tenké polmesiačiky
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na jemno
– papriku očistíme, umyjeme, pokrájame na jemné rezančeky
– cibuľu podusíme na olivovom oleji do sklovita, pridáme pokrájanú červenú papriku
a podusíme do zmäknutia
– nakoniec vložíme pokrájané párky, krátko prehrejeme
– pri dusení párkov môžeme použiť na zvýraznenie chuti štipľavé korenie ( Chilli, Tandori,…)
– vkladáme do polievky pri servírovaní

CÍCEROVÝ ŠALÁT S MEDVEDÍM CESNAKOM A ZELENINOU (BL)

Suroviny:
uvarený cícer
mrkva, petržlen
cuketa
Medvedí cesnak
Tofu nátierka „Klasik“
Majonéza z Tofu
cibuľa
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
Umeocot
mleté čierne korenie
mletá rasca
morská soľ

Postup:
– cícer aspoň 3x umyjeme vo vode, necháme cez noc odstáť, ráno scedíme, uvaríme
(1 diel cíceru : 3 diely vody)
– zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky, naparíme (alebo povaríme
10 – 15 minút vo vode)
– cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame na jemno
– Medvedí cesnak očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké rezančeky
– pripravené suroviny vložíme do misy, ochutíme uvedenými pochutinami
a rukami zľahka premiešame
Poznámky:
– zeleninu a pochutiny môžeme zvoliť podľa želania
– Tofu nátierku alebo Tofu majonézu nemusíme použiť

SVIEŽA MOZAIKA – DEZERT (BL)

Suroviny:
Tofu natural
čerstvé jahody
čerstvý ananás
citrón
Agar Agar (želatína z rias)
BL piškóty
kukuričné lupienky
jablkový koncentrát
vanilkový puding
sušené brusnice

Postup:
– Tofu rozdrvíme na „tvaroh“
– Tofu dáme variť na 20 minút s vodou, jablkovým koncentrátom, sušeným ovocím,
citrónovou kôrou (postrúhanou)
– zahustíme vanilkovým pudingom rozpusteným vo vode, do ktorej sme pridali aj Agar
(aby zahustil celú zmes)
– očistíme ovocie, umyjeme, pokrájame na malé kocky, vložíme na 2 – 3 minúty prehriať
do pudingovej zmesi
– pridáme piškóty, kukuričné lupienky (zmes bude výdatnejšia),
– zľahka premiešame a naplníme poháre (kelímky) alebo vložíme do silikónovej formy,
necháme stuhnúť
– po stuhnutí môžeme nakrájať, ozdobiť vyšľahanou sójovou smotanou alebo pudingom

Poznámky:
– môžeme použiť rôzne druhy čerstvého a sušeného ovocia
– piškóty a lupienky použijeme podľa potreby a možnosti

SÓJOVÉ REZANCE NA ČINSKY SPOSOB (BL)

Suroviny:

sójové rezance
mrkva, petržlen
cibuľa
Judášove ucho
čerstvá paprika
mrazené lusky
mrazená kukurica
mladá žihľava
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
kari korenie štipľavé
cesnak
bobkový list
nové korenie

Postup:

– sójové rezance namočíme do vody so sójovou omáčkou asi na 2 hodiny
– Judášove ucho namočíme do vody (najlepšie vez noc), na druhý deň uvaríme –
asi 35 – 40 minút, po vychladnutí pokrájame na rezance
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na mesiačiky
– cesnak očistíme, umyjeme, postrúhame – pretlačíme
– mrkvu, petržlen, papriku očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance
– mladú žihľavu umyjeme, pokrájame na rezance
– mrazenú kukuricu a lusky necháme odmraziť

– pokrájanú cibuľu porestujeme na olivovovom oleji do sklovita
– postupne pridávame ostatné pripravené suroviny, ochutíme roztlačeným cesnakom
poslednú pridáme pokrájanú žihľavu – nevaríme

– namočené sójové rezance vložíme do plechu aj s vodou, v ktorej boli namočené,
pridáme nové korenie a bobkový list, olivový olej
– dáme zapiecť na paropečenie (alebo v obyčajnej rúre
prikryjeme pokrievkou), pečieme asi 30 minút do zlatista

– podusenú zeleninovú zmes pridáme na pekáč k zapečeným sójovým rezancom,
zľahka premiešame a servírujeme s ryžou natural alebo ryžovými rezancami

Poznámky:
– namiesto sójových rezancov môžeme použiť Robi rezance, Tofu, Tempeh
alebo aj uvarenú strukovinu
– koreniny a pochutiny môžeme taktiež použiť podľa želania

ŽIHĽAVOVÝ ŠPENÁT (BL)

Suroviny:
mladá žihľava (iba vrchné výhonky)
cibuľa
cesnak
mrkva
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
Umeocot
morská soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca

Postup:
– žihľavu umyjeme
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na štvrťky, dáme variť osolenej do vody, varíme do sklovita
– pridáme žihľavu, krátko prehrejeme
– ochutíme korením a rascou, roztlačeným cesnakom
– rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú omáčku, prehrejeme 3 – 5 minút

– na panvici porestujeme na olivovom oleji do mäkka na jemné
rezance nastrúhanú mrkvu, posolíme, pridáme Tamari
– vložíme nakoniec do hotovej omáčky

Podávame ako prílohu k bielkovinovým a obilninovým jedlám alebo pečenej zelenine

ZMES PRE CHILLI CON CARNE (BL)

Suroviny:
mrkva, petržlen
cuketa
cibuľa
cesnak
šampiňóny
kukurica
sušené paradajky
Medvedí cesnak
pórik
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
morská soľ
mletá červená paprika
Chilli korenie
Oregano

Postup:
– mrkvu, petržlen okrájame, umyjeme, pokrájame na rezance
– cuketu umyjeme, pokrájame na rezance
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobno
– cesnak očistíme, umyjeme, pretlačíme
– šampiňóny očistíme, umyjeme, pokrájame na plátky
– Medvedí cesnak očistíme, umyjeme, pokrájame na jemno

– cibuľu podusíme na olivovom oleji do sklovita
– osolíme, ochutíme Chilli korením
– postupne pridávame mrkvu, petržlen, šampiňóny, pokrájané sušené paradajky, kukuricu, pórik
– za stáleho miešania a podlievania vodou dusíme spolu asi 40 minút
– pridáme mletú červenú paprika (rozpustenú vo vode), prevarímeasi 5 minút
– ochutíme Tamari, oreganom
– podľa potreby a želania zahustíme kukuričným škrobom rozpusteným vo vode, povaríme asi 3 – 5 minút

Podávame samostatne s prílohou alebo spolu s Fazuľou
s Judášovým uchom a Tofu syrom zapečeným v kukuričnej strúhanke – návod na prípravu uvediem v ďalšom vstupe
(posledný obrázok)

FAZUĽA K CHILLI CON CARNE (BL)

Suroviny:
uvarená fazuľa Rubín
namočené a uvarené Judášovo ucho
cibuľa
Medvedí cesnak
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
mletá rasca
mleté rímske korenie kumín
mleté čierne korenie

Postup:
– fazuľu uvaríme obvyklým spôsobom
– Judášovo ucho deň vopred namočíme, uvaríme, pokrájame na rezance
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na jemno, porestujeme na olivovom oleji do sklovita
– pridáme pokrájané Judášovo ucho, porestujeme 10 – 15 minút
– pridáme pripravenú fazuľu, krátko prehrejeme
– osolíme, ochutíme koreninami, Tamari omáčkou
– nakoniec pridáme na jemno pokrájaný Medvedí cesnak

TOFU ZAPEČENÉ V HRAŠKE – K CHILLI CON CARNE (BL)

Suroviny:
Tofu
olivový olej za studena lisovaný
kukuričná strúhanka
morská soľ

Postup:
– Tofu pokrájame na porcie
– potrieme olejom, posolíme
– obalíme v kukuričnej strúhanke
– poukladáme na vymastený plech
– zapečieme v rúre (na paropečení) alebo prikryté pokrievkou pri teplote 180 stupňov do zlatista

ŠTEDRÁK (BL)

Suroviny:
uvarené pšeno
jablká
ananás
sušené ovocie
karobové bonbóny (kúsky kvalitnej čokolády)
semienka (slnečnica, tekvica, sézam,…)
kokos
kvalitný olej
trstinový cukor morská soľ
škorica

Postup:
– pšeno uvaríme obvyklým spôsobom (1 : 2) s troškou soli
– jablká očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky
– ananás (sterilizovaný alebo čerstvý) pokrájame na kocky
– sušené ovocie umyjeme, necháme na 10 minút odstáť vo vode
– do väčšej misky vložíme všetky pripravené suroviny a všetko zľahka premiešame
– preložíme na olejom vymastený pekáč, rukami uhľadíme, pritlačíme, potrieme olejom
– pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút do zlatista
– upečený koláč potrieme slivkovým (alebo iným) lekvárom, posypeme na sucho opraženým kokosom
– necháme vychladnúť a pokrájame na porcie

Poznámky:
– jednotlivé ingrediencie môžeme zvoliť podľa želania a obmieňať

HLIVOVÝ PERKELT (BL)

Suroviny:
Hliva
cibuľa
mrkva, petržlen
cuketa
Medvedí cesnak
olivový olej za studena lisovaný
morská soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
mletá červená paprika
sójová omáčka Tamari
kukuričný škrob na zahustenie

Postup:
– hlivu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance
– mrkvu, petržlen, cuketu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance
– Medvedí cesnak očistíme, umyjeme, pokrájame na jemné rezance

– cibuľu speníme do sklovita na olivovom oleji, posolíme, pridáme rascu, čierne korenie
– pridáme pokrájanú Hlivu, dusíme asi 30 – 40 minút za občasného miešania a podlievania
– keď je Hliva mäkká postupne pridávame pripravené zeleniny a dusíme ešte asi 10 – 15 minút
– podľa potreby zahustíme kukuričným škrobom rozpusteným vo vode, prevaríme 3 – 5 minút
– nakoniec pridáme posekaný medvedí cesnak, ochutíme Tamari

Poznámky:
– podávame ako samostatné jedlo s prílohou alebo ako súčasťkombinolvaného jedla
(plus fašírka, Tempeh, Tofu, sójové rezance,…)
– do perkeltu môžeme pridať aj sójovú smotanu (=paprikáš)a podávame s cestovinou
alebo špaldovými haluškami
– zelenina v pokrme slúži na vyváže nie chutí a energetiky jedla

JARNÝ FIT ŠALÁT ZO SUROVEJ ZELENINY (BL)
 
semolínové Pene alebo ryžové rezance
cibuľa, cesnak
surová zelenina nastrúhaná podľa želania
(mrkva, petržlen, cuketa, kaleráb, paprika, pór
čerstvý listový špenát
Tofu (6)
morská soľ
sójová omáčka Tamari
olivový olej za studena lisovaný
mleté čierne korenie
mletá rasca
Oregano
Umeocot
 
Postup:
– Pene uvaríme „al dente“ – nepreplachujeme
– zeleninu očistíme, umyjeme postrúhame na jemno alebo nakrájame na jemno – vložíme do väčšej nádoby
– Tofu alebo iný polotovar nastrúhame na strúhadle (môžeme pridať aj uvarenú strukovinu)
– ochutíme koreninami podľa želania
– zjemníme olejom
– premiešame, podávame ako samostatný teplý šalát alebo ako prílohu k jedlu
 
Poznámky:
– vhodný konzumovať ako ľahšie večere alebo letné jedlo

– môžeme podávať s rôznymi dresingami

PLNENÁ CUKETOVÁ ROLKA ZAPEČENÁ

Suroviny:
cuketa
mrkva, petržlen
cibuľa
Robi drť alebo sójová drť
cesnak
morská soľ
sójová omáčka Tamari
olivový olej za studena lisovaný
mleté čierne korenie
Oregano

Postup:
– zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame – postrúhame na strúhadle
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na jemno a podusíme na oleji do sklovita
– postupne pridáme mrkvu a petržlen, ochutíme, podusíme za občasného podlievania a miešania do mäkka
– nakoniec pridáme Robi alebo sójovú drť, krátko prehrejeme
– ochutíme Tamari, necháme trochu vychladnúť

– cukiňu umyjeme, nakrájame pozdĺžne na plátky o hrúbke asi 0,5 cm, zľahka opečieme na oleji do zmäknutia
(aby sme ju mohli zavinúť)
– plátok cukety naplníme hrudkou porestovanej zmesi, zavinieme, uložíme na vymastený plech, zapečieme
asi 15 minút pri teplote 180 stupňov
– podávame k rôznym prívarkom, omáčkam – alebo aj ako predjedlo

KUKURIČNÝ JABLČNÍK (BL)
 
Suroviny:
kukuričná polenta
BL piškóty
sušené ovocie (brusnice)
jablká
kokos
jablkový koncentrát
štipka morskej soli
mletá škorica
kvalitný olej
vanilkový puding
lekvár na potretie korpusu
 
Postup:
– kukuričnú kašu uvaríme obvyklým spôsobom, necháme vychladnúť
– jablká očistíme, umyjeme, nastrúhame na strúhadle
– sušené brusnice umyjeme, necháme chvíľu odstáť vo vode
 
– uvarenú vychladnutú kukuričnú kašu ochutíme jablkovým koncentrátom a zjemníme olejom
– vložíme do vymasteného pekáča, povrch vyhladíme, potrieme olejom a dáme zapiecť na 15 minút
do rúry pri teplote 180 stupňov
– upečené necháme vychladnúť
– vychladnutý potrieme lekvárom, poukladáme piškóty, na ne navrstvíme pripravenú jablkovú zmes:
 
– jablká očistíme, postrúhame na strúhadle, podusíme do mäkka na oleji spolu s brusnicami
– zahustíme vanilkovým pudingom rozpusteným vo vode, necháme vychladnúť
– vychladnutú zmes navrstvíme na korpus v plechu
– posypeme na sucho opraženým kokosom, necháme stuhnúť a pokrájame na porcie

 

FAZUĽA SO ZELENINOU (BL)
 
Suroviny:
fazuľa bobica (tmavá alebo biela)
mrkva, petržlen
cibuľa
cesnak
pórik
šťavel (alebo iná listová zelenina)
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
mletá rasca
 
Postup:
– fazuľu namočíme (najlepšie deň vopred), zlejeme vodu a uvaríme do mäkka, scedíme
– zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezančeky
– cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobno
– cesnak očistíme, umyjeme, pretlačíme
– pórik očistíme, umyjeme, nakrájame na jemno
– šťavel (ľudove „šóšku“) – odstránime stopky, umyjeme, nasekáme
 
– cibuľu podusíme na oleji do sklovita
– postupne pridáme pokrájanú mrkvu a petržlen, nakoniec pórik; dusíme asi
15 – 20 minút za občasného miešania
– ochutíme korenminami podľa želania a sójovou omáčkou Tamari
– pridáme uvarenú fazuľu, pokrájaný šťavel, premiešame
 
Poznámky:
– podávame ako bielkovinovú zložku k makrobiotickému tanieru, alebo ako náložku
k zeleninovým omáčkam alebo obilninovým 
prílohám
– môžeme použiť na prípravu rizota alebo cestovinových šalátov

– strukoviny, zeleninu aj koreniny môžeme obmieňať podľa želania a sezóny

ZELENINOVÁ OMÁČKA NA SPOSOB „SVIEČKOVEJ“ (BL)

Suroviny:
mrkva
petržlen
zeler
cibuľa
ligurček
petržlenová vňať
sójová smotana
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari
morská soľ
mleté čierne korenie
bobkový list
nové korenie
Umeocot

Postup:
– zeleninu a cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame na väčšie kusy
– vňaťky umyjeme
– pripravenú zeleninu (aj vňaťky) dáme variť do hrnca s vodou, osolíme, pridáme koreniny
a varíme do zmäknutia asi 40 minút
– uvarené rozmixujeme na hladkú omáčku
– pridáme sójovú omáčku, sójovú smotanu, Tamari

Poznámky:
– podávame ako zeleninovú omáčku k rôznym bielkovinovým jedlám
– ak výraznejšie dochutíme, môžeme podávať aj ako dresing alebo pomazánku
(ak nie je riedka konzistencia) – prípadne dohustíme rozmixovaným Tofu

ROBI (SÓJOVÁ) SEKANÁ SO ZELENINOU

Suroviny:
Robi drť (1) alebo sójová drť (6)
varená ryža natural
cibuľa
cesnak
mrkva, petržlen
zelená vňať, medvedí cesnak, ligurček
olivový olej za studena lisovaný
sójová omáčka Tamari (6)
mleté čierne korenie
mletá rasca
mletý muškátový orech
Oregano (Majorán alebo Saturejka,…)
kukuričná strúhanka

Postup:
– Robi drť necháme rozmraziť (mrazený polotovar) alebo použijeme sójovú drť, ktorú dáme namočiť do vody
– ryžu uvaríme obvyklým spôsobom, necháme vychladnúť (alebo použijeme z predchádzajúceho dňa)
– zeleninu očistíme, umyjeme pokrájame na rezančeky
– cibuľu očistíme, umyjeme pokrájame na drobno
– cesnak očistíme, umyjeme pretlačíme
– zelenú vňať očistíme, umyjeme pokrájame na rezančeky

– cibuľu podusíme na olivovom oleji do sklovita
– pridáme najskôr pokrájanú mrkvu, potom petržlen, osolíme, ochutíme koreninami
– za obča občasného podlievania vodou a miešania dusíme do mäkka

– pripravené suroviny vložíme do väčšej misy, premiešame, dochutíme sójovou omáčkou
– podľa potreby pridáme kukuričnú strúhanku (na spevnenie hmoty), premiešame
– zo zmesi pripravíme valčeky – najlepšie nya drevenej doske; pri formovaní potierame olejom –
ľahšie sa tvarujú
– vložíme do misky s kukuričnou strúhankou a obalíme zo všetkých strán, vložíme na vymestený pekáč
– na pekáči sekané postriekame sprayom – zmesou olej a Tamari
– dáme piecť do rúry na 25 – 30 minút pri teplote 170 stupňov
– necháme vychladnúť, krájame na porcie

Poznámky:
– namiesto ryže môžeme použiť inú obilninu (pšenicu, špaldu, krúpy, ovos, pšeno)
– koreniny použijeme podľa želania a vlastného výberu
– servírujeme ako bielkovinové jedlo k zeleninovej alebo strukovinovej prílohe
– použijeme aj do špaldovej žemle spolu s rôznou zeleninou

SLADKÁ ODMENA

ŠPALDOVO POHÁNKOVÁ ŠTRÚDĽA S JABLKAMI A MAKOM

Suroviny:
Cesto:
1 šálka (cca 2 dl) špaldovej múky (1)
(z toho môžeme dať polovicu šálky pšeničnej múky (1)
– lepšie sa vyvaľká )
1/3 šálky pohánkovej múky
1/3 šálky slnečnicového oleja
1/3 šálky vody
štipka morskej soli
2 PL cittrónovej šťavy

Plnka:
slnečnicový olej
ovsené vločky (1)
jablká
hrozienka
mak (orechy alebo kokos)
trstinový cukor
škorica
štipka morskej soli

Postup:
– pripravíme cesto z horeuvedených surovín – najskôr v miske, potom na doske
– necháme asi hodinu odstáť

– na pomúčenej utierke cesto opatrne vyvaľkáme na tenký plát (priebežne pomúčime, aby sa ľahšie vaľkalo)
– pokvapkáme olejom
– uložíme postrúhané jablká
– posypeme cukrom, štipkou soli, škoricou
– posypeme makom (orechami alebo kokosom)
– opatrne zavinieme boky vyvaľkaného cesta (aby sa plnka nevysypala)
– pomocou utierky opatrne zavinieme
– závin položíme na vymastený plech
– špajdlou popicháme po celej dĺžke závinu (cca po 5 cm)
– potrieme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúra na 25 – 30 minút pri teplote 180 stupňov
– po vybratí z rúry prikryjeme čistou utierkou, aby upečené cesto zmäklo
– vychladnuté pokrájame na porcie
– pri servírovaní môžeme posypať práškovým rastlinným mliekom