JARNÁ OČISTA ORGANIZMU

Nadišiel čas pre jarnú očistu organizmu. V tomto období má naše telo najväčšiu silu zbavovať sa toxínov. Prírodných postupov na očistné kúry je viac, treba si len vybrať, prípadne ich skombinovať.
Kedy detoxikujeme

  • Po medikamentóznej liečbe.
  • Po použití potravinových doplnkov – anabolík u športovcov.
  • Pri alergii na lieky.
  • Pri alergii na potraviny.
  • Pri otrave potravinamialebo stagnácii potravy.
  • Pri prítomnosti škodlivých látok v prostredí.
  • Pri ochorení pečene a obličiek (iných orgánov).
  • Po operácii a narkózach.
  • Počas jarného obdobia – pečeň, žlčník.
  • Pre tých, ktorí chcú byť štíhlejší, zdravší, mladší a plní vitality

Duchovná očista tela

  • Dobrým začiatkom na ceste k ozdraveniu organizmu je správny pohľad na život .
  • Jeho znečistenie sa prejavuje aj formou blokád
    voľného priechodu qi a krvi vo fyzickom tele.
  • Očista tela zahŕňa aj duševnú očistu, pretože myseľ sa zákonite musí zúčastniť na tomto procese.
  • Očistou tela udržujeme prapôvodnú ľudskú potrebu neporušenosti.  
  • Duch orgánov totiž neexistuje sám, ale v spojení so svojim telom – orgánom.

Očistou pečene a žlčníka predídeme jarnej únave

pecen
           V jarných mesiacoch – marci a apríli, je podľa ročného biorytmu vhodný čas na starostlivosť o pečeň a žlčník. Podľa mesačného rytmu je to vždy, ak je Mesiac v Rakovi. Tieto orgány majú vplyv ako na vznik alergií, tak aj na protinádorovú imunitu…

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa dvojica orgánov pečeň a žlčník aktivizujú práve počas spomínaných mesiacov. Majú vplyv nielen na alergie, ale aj na autoimunitné procesy a tiež na cievnu problematiku. Toxické zaťaženie pečene spôsobuje stav, ktorý všetci veľmi dobre poznáme ako jarnú únavu.

Pečeni neprospieva
7

  • agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť..
  • tavené syry, tvrdé syry, najmä vyprážaný syr
  • nadmerné prejedanie
  • nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave
  • vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny, vajíčka, údeniny, škvarky
  • príliš korenené jedlá, alkohol, chemikálie v liekoch
  • sušienky zahusťujúce žlčové šťavy
  • kontakt so žiarlivcom, závistlivcom….

Pečeň posilňuje
8

  • mliečna kvasená zelenina
  • varené krúpy, ražné cestoviny, ovos
  • všetky druhy zelenej zeleniny – pór, pažítka, šalát, listy cesnaku medvedieho,
  • plzenské pivo – 1dl po jedle
  • horké byliny – púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník
  • karlovarská minerálka
  • zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, zázvorové obklady
  • citrón – zmäkčuje pečeň, odstraňuje cysty
  • naklíčené semiačka, med
  • olivový olej, morské riasy
  • odvar z 3 lyžíc melty a 1 koreňa čakanky
  • kontakt s priateľským človekom!

Pečeň je orgán s úžasnými regeneračnými schopnosťami

Kedy začať
9

– Všetky očistné kúry začíname robiť pri ubúdajúcom Mesiaci po splne alebo počas 2. alebo 4. fázy.
Najvhodnejšia fáza na očistu celého tela je 4. lunárna fáza, kedy Mesiac ubúda a zároveň vplyvom vzďaľovania sa od Zeme má na náš organizmus rozširujúci a uvoľňujúci vplyv.

Nezabudnime:

  • Pri detoxikačných dňoch je potrebné zvýšiť príjem tekutín aspoň na 2,5 až 3 litre denne. Môžeme nakvapkať do vody pár kvapiek citrónu. Nápoj je povzbudzujúci pre tráviaci trakt,.
  • Vylučujeme všetky mastné jedlá, pečené, vyprážané, tučné druhy mäsa, korenené jedlá.
  • Obmedzíme prísun sladkostí a múčnych pokrmov.
  • Vylúčime mliečne jedlá a výrobky.
  • Jedlá nepresáľame a neprekoreňujeme.

Na jar je zelená farba prísľubom zdravia

6 5 4
3 2 1

Fermentovaná potrava dodáva živiny a vitalitu

10 14 13
 15  12  11

 

Pestovanie klíčkov

  • klíčky sa dajú vypestovať v akejkoľvek nádobe.
  • najskôr ich na určitú dobu namočíme do vody
  • potom vodu zlejeme a  necháme v nádobe
  • klíčky niekoľkokrát denne prepláchneme, aby nevznikla pleseň
  • Môžeme použiť aj špeciálne nakličovacie misky16

Klíčky sú supeeer

  • klíčky sú jedným z najvýživnejších jedál
  • sú čerstvou „superpotravinou“ s vysokou nutričnou hodnotou
  • môžu obsahovať až 40-násobnú výživovú hodnotu organickej zeleniny
  • počas nakličovania sa minerály vápnik a horčík viažu na bielkoviny, čím ich robia dostupnejšími pre telo
  • podporujú regeneráciu buniek
  • obsahujú množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov, enzýmov, ktoré zabezpečujú ochranu pred voľnými radikálmi
  • majú alkalizujúce účinky na telo, čím zabraňujú chorobám
  • sú veľmi bohaté na kyslík, čo môže zabrániť abnormálnemu bujneniu buniek, vírusov a baktérií, ktoré neprežijú v prostredí bohatom na kyslík

Najobľúbenejšie klíčky
17

Hrášok a slnečnica.

  • poskytujú jedny z najkvalitnejších proteínov, aké môžete jesť.
  •  obsahujú aj množstvo železa a chlorofylu, ktorý pomáha detoxikácii
    krvi a pečene
    Ryža natural
  • pomáha proti cukrovke a reguluje hladinu cukru v krvi
  • znižuje únavu, pocity depresie, hnevu a zlepšuje imunitný systém.
    Pšenica
  • Nakličovanie znižuje obsah lepku a zvýšuje obsah kyseliny listovej

Pohánka

  • znižuje krvný tlak a môže chrániť arteriálne bunky pred oxidač. stresom
  • chráni pred stukovanou pečeňou a jej zlyhaním
  • hodnoty rutínu sa zvyšujú desaťnásobne a stúpa aj hladina kvercitínu,
    pričom oba majú protizápalové účinky

Pšeno

  • zvyšuje obsah lyzínu (hlavnej aminokyseliny) a proteínu.

Acidobázická rovnováha
18

  • je harmónia medzi kyselinami a zásadami v našom tele
  • je dôležitá pre každú jednu funkciu v našom tele
  • predstavuje podmienky, v ktorých jednotlivé časti nášho organizmu robia svoju prácu
  • ak máme túto rovnováhu v poriadku, naše telo zvláda všetky svoje funkcie
  • najdôležitejšie pH nášho tela je pH našej krvi (7,365 ) – mierne zásadité
  • strava, stres a prostredie sú 3 hlavné zdroje prekyslenia
  • stravou môžeme priamo svojmu telu dodať zásadité zásoby
  • ideálny pomer zásaditých (alkalických) a kyslých potravín na tanieri je 70:30
  • pokiaľ zásaditú stravu svojmu telu nedopĺňame, postupne sa míňajú zásoby a náš organizmus prechádza ku drastickejším krokom, ako prežiť
  • Naše telo je alkalické (zásadité) svojou stavbou, no kyslé funkciami.

Nespracovaný kyslý odpad spôsobuje:
19

  • ukladá sa do tuku
  • odoberá zásadité minerály z ostatných orgánov, napr. vápnik
  • ukladá kyseliny do rôznych ložísk (hrudky, cysty, bradavice, vačky)
  • produkuje hlien, do ktorého sa snaží kyslý odpad zaobaliť a vylúčiť ho
  • V pečeni vytvára cholesterol, ktorým chráni cievy pred poškodením kyselinami
  • popri tom ho začínajúdegenerovať premnožené kvasinky, plesne a baktérie

Potraviny podľa pH

Vysoko zásadité

pH 9,5 Voda
Zelené nápoje
Himalájska soľ
Avokádo, Brokolica, Kapusta, Zeler, Uhorka, Čakanka listová, Cesnak, Trávy (alfaalfa, kamut, pšeničná, atď), Zimná kapusta, Petržlen, Klíčky (alfalfa, fazuľa, hrášok, sója, etc.), Špenát, Paradajka

Mierne zásadité

Čerstvá kokosová voda
Cvikla, Bazalka, Papričky, Biela Kapusta, Mrkva, Pažítka, Koriander, Čakanka listová, Zázvor, Zelená fazuľka, Pór, Kapusta, Redkvička, Červená Kapusta, Červená cibuľa, Repa
Citrón, Limetka, Rebarbora
Fazuľka sóje. Fazuľa
Ľanové semiačka, Quinoa

Jemne zásadité

Mandľové mlieko
Artičoky, Špargľa, Rúžičkový kel, Karfiol, Kaleráb
Pór, Nové mladé zemiaky, Hrášok, Tekvica, Cibuľa, Repka olejná, Biela kapusta
Kokos, Grepfruit, Granátové jablko
Mandľe, Feniklové semiačka, Šošovica, Tofu, Sezamové Semiačka
Bylinky a koreniny
Avokádový olej, Olivový olej, Kokosový olej, Ľanový olej, Konopný olej, pH Miracle Omega 3-6-9 Olej

Jemne Kyslé

Ryža, sója a kokosové mlieko
Čerstvé ďatle, Nektarinka, Slivka, Čerešňa, Červený melón, Fazuľa,
Ovsené vločky, Kuskus, Ryžový / Sójový / Ľanový proteín, Sladkovodná ryba (nie z chovu)
Ľanové semiačka, Pekanové oriešky, Makadámové orechy, Tekvicové semiačka, Slnečnicové semiačka
Slnečnicový olej,

Mierne kyslé

Čerstvý, prírodný džus
Kečup, Majonéza, Maslo
Jablko, Broskyňa, Banán, Černica, Čučoriedka, Ríbezľa, Hrozno, Mango, Pomaranč, Marhuľa, Papája, Ananás, Jahoda
Kozí syr, Hnedá ryža, Ražný chlieb, Pšenica, Celozrnný chlieb, Celozrnné cestoviny, Vlašské orechy, Morské ryby

Vysoko kyslé

Alkohol, Káva a čierny čaj, Ovocná šťava (sladená)
Kakao, Med, Džem, Želatína, Horčica
Sušené ovocie, Ocot, Droždie / Kvasinky
Hovädzie mäso, Kuracie mäso, Vajcia
Ryby z chovu, Kôrovce, Bravčové mäso
Biela ryža, Syr, Mliečne výrobky, Umelé sladidlá, Sirup, Huby

Potraviny podľa pH – PDF na stiahnutie

20