miso

MI = chuť, SO = prameň → premeň chuti → 
fermentovaná vyzretá pasta zo sójových bôbov.

Význam:

 

  • Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení
  • Dodáva organizmu esenciálne oleje, vitamíny, minerály proteíny vo vyváženom množstve
  • Obsahuje veľké množstvo glukózy, ktorá zásobuje telo energiou a chráni tak pred chladom
  • Podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva
  • Pomáha pri srdcových ochoreniach, rozpúšťa v krvi cholesterol
  • Predchádza aterioskleróze a vysokému krvnému tlaku
  • Zmierňuje následky po silnom fajčení a konzumácii alkoholu
  • Pomáha ako prevencia proti alergiam a tuberkulóze
  • Neutralizuje účinok rádioaktívneho žiarenia
  • Ruší pôsobenie niektorých karcinogénnych látok
    Znižuje hladinu cholesterolu, alkalizuje krvPoužitie:
    Používa sa do polievok, omáčok, pomazánokPríprava:
    Miso dobre lyžičkou rozmiešame vo vývare (vo vode) a pridáme ho do hotového jedla alebo aspoň 2 – 3 minúty pred dohotovením. Vývar sa sfarbí do hnedasta a trochu zhustne.

 

– môžete zakúpiť aj na www.berkana.sk