MI = chuť, SO = prameň → premeň chuti →
fermentovaná vyzretá pasta zo sójových bôbov.
Význam:
- Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení
- Dodáva organizmu esenciálne oleje, vitamíny, minerály proteíny vo vyváženom množstve
- Obsahuje veľké množstvo glukózy, ktorá zásobuje telo energiou a chráni tak pred chladom
- Podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva
- Pomáha pri srdcových ochoreniach, rozpúšťa v krvi cholesterol
- Predchádza aterioskleróze a vysokému krvnému tlaku
- Zmierňuje následky po silnom fajčení a konzumácii alkoholu
- Pomáha ako prevencia proti alergiam a tuberkulóze
- Neutralizuje účinok rádioaktívneho žiarenia
- Ruší pôsobenie niektorých karcinogénnych látok
Znižuje hladinu cholesterolu, alkalizuje krvPoužitie:
Používa sa do polievok, omáčok, pomazánokPríprava:
Miso dobre lyžičkou rozmiešame vo vývare (vo vode) a pridáme ho do hotového jedla alebo aspoň 2 – 3 minúty pred dohotovením. Vývar sa sfarbí do hnedasta a trochu zhustne.
– môžete zakúpiť aj na www.berkana.sk