mrkva orech

„Naším najčastejším kontaktom s prírodou je jedlo“


Každá potrava má dve energetické tendencie:
– dostredivá – klesajúca, sťahujúca, tuhá, teplá, rýchla, mužská
– odstredivá – stúpajúca, uvoľňujúca, mäkká, chladná, pomalá, ženská
Extrémne potraviny spôsobujú vyčerpanie, preťaženie, ochorenie organizmu (upečené bravčové mäso – pivo, zákusok, káva, zmrzlina,…)
Pri liečení treba najskôr odstrániť príčinu ochorenia (=extrémne potraviny), a nie následky (zápaly, exémy, teploty)
Obiloviny a strukoviny sú potraviny bez extrémov (ryža je najvyváženejšia)
Tepelná úprava pomáha vyvažovať extrémne energie potravín
Pri výbere a konzumácii potravy berieme na zreteľ rôzne faktory:
– ročné obdobie
– zemepisné pásmo
– zdravotný stav človeka
Makrobiotická potrava sa veľmi dobre dopĺňa so štruktúrou a funkciou zažívacieho systému človeka