Príprava ochucovadla Gomashio (GOMA = sézam, SHIO = soľ) je dôležitá. Používa sa na ochutenie obilniny – uvarenej ryže. Pri servírovaní ryže sa lyžičkou vytvorí jamka, do ktorej sa nasype asi 1 čajová lyžička Gomashia. Je veľmi liečivé:
Význam:

  • V krvi neutralizuje kyseliny a mierni únavu
  • Vyživuje a posilňuje nervový systém
  • Posilňuje prirodzenú imunitu

Použitie:

  • Jednu malú čajovú lyžičku gomasia vysypať na obilie 1 – 2 x denne
  • Pri nevoľnosti,, bolestiach hlavy, zvracaní, poruchách rovnováhy, menštruačných bolestiach, bolestiach zubov možno jesť Gomasio samotné alebo si ho dať do čaju.

Postup:

  • sézam namočíme asi na 30 minút do vody – najlepšie na sitku (voda pomôže lepšie uvoľniť pamäť pri pražení)
  • vyberieme, necháme odkvapkať (asi 30 minút)

Sézam namočený vo vode na sitku

  • vložíme na rozohriatu panvičku (wok), pohybom vareškou spredu dozadu a zľava doprava opražíme nasucho do mierneho stmavnutia (nesmieme pripáliť!)

Opraženie sézamu na Gomashio

  • opražené vyberieme do nepoužitej misky, aby sa vo woku po odstavení z ohňa nepripaľoval

Opražený sézam v miske

  • v špeciálnej keramickej miske – mažiariku (Suribashi) krúživým pohybom rozdrvíme morskú soľ (1 PL) na veľmi jemný prášok

Drvenie sézamu v suribashke

do „suribašky“ pridáme 13 PL opraženého sézamu a krúživým pohybom zľava doprava rozdrvíme na jemno – soľ obalí rozdrvené sézamové zrnká (= lepšie účinky pre organizmus).

Pripravené Gomashio