Suroviny:
množstvo surovín podľa vlastného uváženia a zvyku.
Každé jedlo je originál!!!

uvarené pšeno
nasucho opražený kokos (alebo mak či orechy)
trstinový cukor
štipka soli
mlatá škorica a klinčeky
jablkový koncentrát
postrúhané jablká
sušené brusnice (alebo hrozienka)
sušené slivky
olej na podusenie jabĺk s brusnicami

Postup:
     Pšeno dobre prepláchneme a dáme uvariť do vriacej osolenej vody v pomere 1 : 2. Varíme 15 – 20 minút. Odstavíme z ohňa a necháme dôjsť pod pokrievkou asi 10 – 15 minút.
Kokos nasucho opražíme na panvici.
Jablká rozštvrtíme, zbavíme jadierok, postrúhame na hrubo na strúhadle. Vložíme do kastróla s rozohriatym olejom a zľahka osmažíme. Pridáme štipku soli, trstinového cukru, jablkový koncentrát, škorice, klinčeky, brusnice, slivky pokrájané na jemno. Krátko podusíme a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého pšena postupne pridáme podusenú zmes jabĺk, brusníc a kokosu (alebo mak či orechy.

Poznámky:
– namiesto pšena môžeme použiť varenú pohánku, kuskus, ryžu natural alebo kukuričnú polentu
– namiesto brusníc môžeme použiť iné druhy sušeného ovocia
– namiesto škorice – zázvor, klinček alebo iné koreniny
– namiesto kokosu – mleté orechy, mak

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
wpDiscuz