VARÍME ZDRAVO, LACNO, HRAVO

OVSENÁ KAŠA

1 hrnček ovsených vločiek
2 hrnčeky vody
štipka soli

Vločky dáme variť do vody v pomere 1 : 2 (2,5), osolíme a privedieme do varu. Asi po 10-tich minútach varenia stíšime plameň na minimum a necháme kašu „bublať“ ešte ďalších 10 minút.

ZELENINOVÁ OBLOHA 1

1 mrkva
1 petržlen
3-4 zrniečka morskej soli
4 ružičky brokolice
4 kopcové PL kvasenej kapusty

Mrkvu a petržlen očistíme od väčších nečistôt, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Brokolicu rozoberieme na ružičky. Koreňovú zeleninu dáme variť do vody (aby bola ponorená), osolíme pár zrnkami morskej soli. Varíme 3 – 5 minút. Odstavíme z plameňa, pridáme ružičky brokolice, prikryjame pokrievkou a necháme dôjsť.
Na tanieri servírujeme plátky koreňovej zeleniny, ružičku brokolice a 1 PL kvasenej kapusty.

ŠOŠOVICOVÁ POMAZÁNKA

1 hrnček šošovice
2 hrnčeky vody
1 – 2 ks bobkového listu
3 – 4 zrniečka nového korenia
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
1 ČL slnečnicového oleja
1 ČL majoránky
½ ČL mletej rasce
½ ČL morskej soli
1 PL sójovej omáčky
1 PL sušeného francúzskeho droždia

Šošovicu dáme variť do vody. Pridáme bobkový list, nové korenie a varíme asi 35 – 40 minút. Medzitým očistíme, umyjeme cibuľu a pokrájame na tenké polmesiačiky. Porestujeme ju na oleji do sklovita. Z uvarenej šošovice vyberieme koreniny a pridáme pretlačený cesnak, porestovanú cibuľu, majoránku, rascu, soľ, sójovú omáčku, sušené droždie. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú zmes.
Podobným spôsobom pripravíme pomazánky z rôznych strukovín

ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA KYSLÁ

1 hrnček šošovice
2 hrnčeky vody
1 – 2 ks bobkového listu
3 – 4 zrniečka nového korenia
1 väčšia cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 ČL slnečnicového oleja
2 PL maizeny
1 PL Umeoctu (alebo sójovej omáčky, alebo napolovicu)
½ ČL morskej soli
2 PL sušeného sójového mlieka
4 hrnčeky vody

Šošovicu dáme variť do vody. Pridáme bobkový list, nové korenie a varíme asi 35 – 40 minút. Medzitým očistíme, umyjeme cibuľu a pokrájame na tenké polmesiačiky. Porestujeme na oleji do sklovita a pridáme k uvarenej šošovici. (môžeme ju pridať aj surovú a olej nakoniec).
Ochutíme soľou a rozotretým cesnakom. Doplníme vodou podľa potreby, zahustíme maizenou a sušeným sójovým mliekom rozpustenými v troche vody. Povaríme 3 – 5 minút. Nakoniec dochutíme umeoctom alebo sójovou omáčkou.

CESTOVINY SO ZELENINOU A ŠOŠOVICOU

1 bal. celozrnných cestovín
cca 1 l vody
1 väčšia cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
¼ zeleru
1 hrnček uvarenej šošovice
1/2 bal. údeného tofu
1 PL slnečnicového oleja
1 ČL morskej soli
1PL sójovej omáčky
½ ČL muškátového orechu

Cestoviny dáme variť do osolenej vriacej vody a varíme asi 10 minút. Potom ich necháme dôjsť pod pokrievkou asi ďalších 10 – 15 minút. Scedíme. Zamiešame do nich pripravenú nadrobno nakrájanú cibuľu, nahrubo postrúhanú koreňovú zeleninu a údené tofu, petržlenovú vňať, uvarenú šošovicu. Ochutíme soľou, sójovou omáčkou, muškátovým orieškom. Môžeme zjemniť kvapkou oleja.

PRAŽENICA Z OBILNÝCH KLÍČKOV

1 hrnček pšeničných klíčkov
1 – 1,5 hrnčeka vody
štipka morskej soli
1 ČL sójovej omáčky
1 stredne veľká cibuľa
1 ČL slnečnicového oleja

Pšeničné klíčky dáme variť do vody, osolíme a varíme 10 minút za občasného miešania. Asi po 10-tich minútach varenia stíšime plameň na minimum a necháme kašu „bublať“ ešte ďalších 10 – 15 minút. Medzitým očistíme, umyjeme cibuľu a pokrájame na tenké polmesiačiky. Porestujeme na oleji do sklovita a pridáme k uvarenej kaši. Môžeme ju pridať aj surovú spolu s kvapkou oleja. Ochutíme sójovou omáčkou (príp. Inými koreninami), premiešame, necháme chvíľu odstáť a podávame.

VEGETARIÁNSKE PÁRKY NA CIBUĽKE

4 ks vegetariánskych párkov
1 stredne veľká cibuľa
1 PL slnečnicového oleja
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL sójovej omáčky

Vegetariánske párky nakrájame na drobné kocky. Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky alebo na polmesiačiky a speníme na oleji do sklovita. Pridáme pokrájané párky a spolu porestujeme. Zasypeme mletou červenou paprikou, ochutíme sójovou omáčkou a necháme prehriať. Podávame k praženici alebo ako vložku do polievok, omáčok, prívarkov.


ZELEROVÝ ŠPEK

¼ zeleru
½ hrnčeka slnečnicového oleja

Zeler očistíme, pokrájame na drobunké kocky a vysmažíme v rozohriatom slnečnicovom oleji do zlatista. Necháme odkvapkať na site, potom ho odložíme do misky a zastriekneme sójovou omáčkou. Podávame namiesto opraženej údenej slaninky.


ZELENINOVÁ POLIEVKA S MISOM A REZANCAMI (VLOČKAMI)

1 väčšia cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
¼ zeleru
4 hrnčeky vody
štipka morskej soli
štipka ochutenej morskej soli
1 PL sójového misa
trochu petržlenovej vňate
polievkové rezance celozrnné (ovsené vločky)

Cibuľu a koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme, nakrájame nadrobno. Cibuľu dáme variť do osolenej vriacej vody a varíme asi 5 minút. Pridáme pripravenú pokrájanú zeleninu a varíme 10 – 15 minút. Nakoniec pridáme polievkové rezance a varíme ešte ďalších 10 minút. Namiesto rezancov môžeme pridať nasucho opražené ovsené vločky. Do hotovej polievky pridáme miso rozpustené v troche vody, povaríme asi 1 minútu, potom polievku odstavíme z plameňa. Miso spôsobí, že polievka trošku zhustne. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

VARENÉ KRÚPY

1 hrnček jačmenných krúpov č. 10
2 hrnčeky vody
štipka morskej soli
prúžok riasy Kombu (1,5 x 5 cm)

Jačmenné krúpy trikrát prepláchneme vo vode a dáme variť v pomere 1 : 3. Po zovretí odoberieme penu, pridáme riasu Kombu, posolíme a varíme min. 1 hodinu. Krúpy sú uvarené vtedy, keď sa „usmievajú“. Odstavíme z ohňa a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť.


BRYNDZA Z TOFU SYRA

1 bal. Tofu syra natural (alebo údeného)
2 – 3 hrnčeky vody
Riasa Kombu

Balíček syra Tofu dáme variť do vody, pridáme riasu Kombu a varíme asi 30 minút. Tofu s trochou vody, v ktorej sa varilo, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes. Môžeme použiť do pomazánok, plniek, na obilniny a rezance.

TVAROH Z TOFU SYRA

1 bal. Tofu syra natural
2 – 3 hrnčeky vody
Riasa Kombu

Balíček syra Tofu dáme variť do vody, pridáme riasu Kombu a varíme asi 30 minút. Tofu s trochou vody, v ktorej sa varilo, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes. Môžeme použiť do pomazánok, plniek, na obilniny a rezance, do palaciniek.


DUSENÁ KYSLÁ KAPUSTA

1 stredne veľká cibuľa
½ kg kyslej kapusty
1 PL slnečnicového oleja
štipka soli
štipka rasce drvenej
štipka bieleho korenia
sójová omáčka

Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame nadrobno a speníme na oleji do sklovita. Pridáme kyslú kapustu, ktorú najskôr nakrájame na malé rezance. Osolíme, ochutíme rascou, bielym korením, pridáme trochu vody a dusíme asi 10 – 15 minút. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou.

BRYNDZOVÉ HALUŠKY

Bryndza z tofu syra
Varené krúpy
Zelerový špek

Pripravíme si uvedené polotovary. Uvarené krúpy zmiešame s bryndzou z tofu syra, alebo ju uložíme na krúpy. Posypeme opraženým zelerovým špekom.

KAPUSTOVÉ STRAPAČKY

Dusená kyslá kapusta
Varené krúpy
Zelerový špek

Pripravíme si uvedené polotovary. Uvarené krúpy zmiešame s dusenou kyslou kapustou, alebo kapustu uložíme na krúpy. Posypeme opraženým zelerovým špekom.

ŠIŠKY ZO ŠPALDOVEJ MÚKY

½ kg špaldovej múky hladkej
¼ kg chlebovej múky hladkej T 650
0,5 l vody
50 g pekárskych kvasníc
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
0,05 l pšeničného sirupu
1 l slnečnicového oleja
džem podľa potreby

Múku špaldovú zmiešame so soľou. Pridáme vo vode rozpustené kvasnice, sójovú omáčku, olej, sirup pšeničný a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teple vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát asi 1,5 cm hrubý a vykrajujeme kolieska. Necháme ich na doske podkysnúť. Vykysnuté kladieme do rozpáleného oleja a pečieme po oboch stranách do zlatista. Pri vkladaní šišiek do oleja urobíme v prostriedku palcom dierku pre lekvár
a kladieme ich dierkou do oleja. Šišky ozdobíme džemom.

POMAZÁNKA Z VARENÝCH KRÚPOV A ŠAMPIŇÓNOV

2 hrnčeky varených krúpov
1 hrnček čerstvých šampiňónov
1 stredne veľká cibuľa
1 PL slnečnicového oleja
Štipka morskej soli
Štipka mletej rasce
1 PL sójovej omáčky

Šampiňóny a cibuľu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké plátky. Cibuľu speníme na oleji do sklovita. Pridáme šampiňóny a dusíme asi 10 – 15 minút. Pridáme k uvareným kúpom a rozmixujeme ponorným mixérom alebo pomelieme na mlynčeku. Ochutíme soľou, mletou rascou, sójovou omáčkou. Dobre premiešame.


NEPEČENÝ ZÁKUSOK Z VARENÝCH KRÚPOV, HROZIENOK, KOKOSU

2 hrnčeky varených krúpov
½ hrnčeka umytých hrozienok
2 PL pšeničného sirupu
1 PL jablkového koncentrátu
1 PL sójovej omáčky
2 hrnčeky nasucho opraženého kokosu

Uvarené krúpy zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s umytými hrozienkami. Pridáme sirup, jablkový koncentrát, sójovú omáčku a nasucho opražený kokos. Dobre premiešame na hladkú zmes, z ktorej tvarujeme guľky rovnakej veľkosti. Obalíme v nasucho opraženom kokose.

VTIPNÁ KAŠA

1 hrnček Vtipnej instantnej kaše
Voda
štipka soli

Do vlažnej vody rozmiešame Vtipnú kašu, osolíme, krátko povaríme na miernom ohni. Podávame samé alebo s rôznymi doplnkami: opečený párok, pomazánka, porestovaná cibuľka.Vtipnú kašu môžeme použiť aj na zahusťovanie polievok a omáčok.

HRACHOVÁ POLIEVKA S RESTOVANOU CIBUĽKOU

1 šálka sušeného hrachu žltého
3 šálky vody
1 väčšia cibuľa
4 – 5 strúčikov cesnaku
1 PL oleja
1 ČL morskej soli
1 PL sójovej omáčky
3 PL maizeny
1ČL majoránky

Hrach preberieme, opláchneme, namočíme najlepšie nanoc. Na druhý deň ho uvaríme
v namáčacej vode do mäkka. Pred koncom varenia pridáme rozotretý cesnak a morskú soľ. Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom, alebo ho necháme iba rozvarený. Pridáme zeleninový vývar alebo vodu, zahustíme maizenou, necháme zovrieť. Pridáme na oleji porestovanú cibuľku nakrájanú na malé kocky, dochutíme sójovou omáčkou, premiešame.
Do hotovej polievky môžeme vložiť rôzne vložky, čím polievku obohatíme a spestríme. Obdobným spôsobom pripravíme aj hrachovú kašu a pomazánku – hrach varíme v menšom množstve vody.


HRACHOVÁ POMAZÁNKA

1 šálka sušeného hrachu žltého
2 šálky vody
1 stredne veľká cibuľa
1 väčšia cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 PL oleja
1 ČL morskej soli
1 PL sójovej omáčky
1ČL majoránky
1 ČL drvenej rasce
1 PL Tahini

Hrach preberieme, opláchneme, namočíme najlepšie nanoc. Na druhý deň ho uvaríme
v namáčacej vode do mäkka. Pred koncom varenia pridáme rozotretý cesnak a morskú soľ. Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zeleninový vývar alebo vodu, necháme zovrieť. Pridáme na oleji porestovanú cibuľku nakrájanú na malé kocky, dochutíme sójovou omáčkou, sézamovým maslom Tahini, drvenou rascou a premiešame na homogénnu zmes. Podávame s chlebom, s cestovinami, ako prídavok ku kašiam.

TOFUBURGER

1 balík Tofu natural
1 väčšia cibuľa
4 – 5 strúčikov cesnaku
5 PL slnečnicového oleja
1 malá cvikla
2 hrnčeky ovsenných vločie
štipka morskej soli
2 PL sójovej omáčky
1 PL majoráu
1 PL sladkej červenej papriky
2 hrnčeky vody

Cibuľu a cesnak očistíme, umyjeme. Cviklu uvaríme, očistíme. Ovsené vločky namočíme vo vode a necháme odstáť. Tofu natural, cibuľu, cesnak, cviklu, ovserné vločky zomelieme na mäsovom mlynčeku. Ochutíme soľou, sójovou omáčkou, paprikou, majoránom a zmes dobre premiešame. Tvarujeme placky rovnakej veľkosti, ktoré ukladáme na vymastený plech. Pred pečením ich zastriekneme sójovou omáčkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 30 minút do zlatista. Placky môžeme obaliť v múke a vysmažiť na oleji do zlatista po obidvoch stranách.


OBILNINOVÝ ŠALÁT SO ZELENINOU (A TOFUNÉZOU)

2 hrnčeky obilniny
6 hrnčekov vody
štipka morskej soli
5 cm Riasy Kombu
1 väčšia cibuľa
1 väčšia mrkva
1 väčší petržlen
¼ hlavy zeleru
1 hrnček zeleného hrášku
1 hrnček kvasenej kapusty
2 kelímky Tofu majonézy
2 PL sójovej omáčky
2 PL Umeoctu
2 PL Horčice kremžskej
½ ČL mletého korenia2 ks bobkového listu4-5 zrniečok nového korenia

Obilninu trikrát prepláchneme, zalejeme vodou a necháme napučať najlepšie cez noc. Na druhý deň vodu zlejeme, zalejeme čistou vodou v pomere 1 : 3 a dáme variť. Po zovretí penu zoberieme, osolíme, pridáme riasu Kombu a varíme asi 1,5 hodiny. Raž necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme, umyjeme, pokrájame nadrobno. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a dáme variť do osolenej vody spolu s novým korením a bobkovým listom. Uvarenú zeleninu vyberieme a necháme vychladnúť. Pokrájame na drobné kocky. Kvasenú kapustu necháme odkvapkať, posekáme nadrobno. Mrazený hrášok dáme rozmraziť do teplej vody, necháme odkvapkať. Do nádoby s uvarenou obilninou pridáme všetky uvedené suroviny a tofu majonézu, ochutíme soľou, sójovou omáčkou, umeoctom, korením, horčicou. Všetko dobre premiešame. Šalát je výborný aj bez tofu majonézy.

CELOZRNNÉ PALACINKY

2 hrnčeky špaldovej múky
1 hrnček múky pohánkovej
štipka morskej soli
2 PL sójovej omáčky
3 – 4 hrnčeky vody
½ hrnčeka slneč. oleja

Múky zmiešame, osolíme, pridáme sójovú omáčku, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Na rozpálenej palacinkárni s trochou oleja vysmažíme palcinky po oboch stranách do ružova.

JABLKOVÁ PLNKA (PUDING)

1 kg jabĺk
štipka morskej soli
2 – 3 klinčeky
1 cm škorice celej
1 hrnček vody
1 PL sójovej omáčky
3 PL sušených hrozienok
3 PL vlašských orechov
5 PL maizeny

Jablká očistíme, okrájame, zbavíme jadierok, pokrájame na štvrťky a postrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich variť do trochu vody, osolíme štipkou morskej soli, pridáme škoricu, klinček a dusíme 5 minút. Pridáme sójovú omáčku, umyté sušené hrozienka, posekané nasucho opražené vlašské orechy. Premiešame a podávame ako plnku, prílohu ku kaši.
Ak zmes zahustíme maizenou rozpustenou vo vode, vznikne bezmliečny puding, ktorý sa môže v letných mesiacoch konzumovať ako osviežujúci mrazený dezert.

KAROBOVÁ ČOKOLÁDOVÁ POLEVA (tekutá!)

5 PL karobového prášku
2 PL sézamového masla Tahini
3 PL Melasy (rstinový cukor)
½ ČL mletej škorice

Uvedené suroviny zmiešame (prípadne rozriedime trochou vody). Zmesou pPrelievame dezerty


OVSENÁ KAŠA SO ZELENINOU

1 hrnček ovsených vločiek
3 hrnčeky vody
1 mrkva
1 paštrnák
1 cibuľa
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
1 ČL gomasia

Do osolenej vody dáme variť postrúhanú koreňovú zeleninu. Varíme 10 – 15 minút. Pridáme ovsené vločky a varíme tiahnutím ďalších 10 – 15 minút. Dochutíme sójovou omáčkou. Pri podávaní posypeme gomasiom.

 

MISO POLIEVKA S WAKAME

10 cm Riasy Wakame
1 väčšia cibuľa
1 reďkovka Daikon
½ stebla póriku
1 ČL slnečnicového oleja
za hrsť celozrnných rezancov
4 hrnčeky vody

Riasu Wakame namočíme a nakrájame najemno. Na dno kastróla dáme niekoľko kvapiek oleja, vložíme nakrájanú riasu, cibuľu pokrájanú na polmesiačiky a bielu reďkovku pokrájanú na polkolieska. Zalejeme namáčacou vodou z riasy a dusíme asi 7 minút. Zalejeme vodou (vývarom) a vložíme cestoviny. Privedieme do varu a vmiešame miso rozpustené v troche vody. Necháme 3 minúty tiahnuť. Do hotovej polievky vložíme najemno nakrájaný pórik.

VARENÉ PŠENO

1 hrnček pšena
2 hrnčeky vody
štipka soli

Pšeno trikrát prepláchneme pod tečúcou vodou. Necháme na sítku odkvapkať. Vodu dáme variť, osolíme. Do vriacej vody vysypeme priravené pšeno a varíme asi 15 – 20 minút na slabom ohni. Keď začne hustnúť, miešame vareškou, aby sa nepripálilo. Odstavíme z plameňa a necháme dôjsť pod pokrievkou.

PREJT Z FAZULE AZUKI

1 hrnček fazule azuki
5 cm riasy Kombu
3 PL slnečnicového oleja
1 väčšia cibuľa
¼ celeru
3 – 4 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru
1 PL umeoctu
10 cm cibuľky na posypanie

Fazuľu Azuki dáme nanoc namočiť do vody. Ráno ju v namáčacej vode uvaríme domäkka. Po zovretí odoberieme penu, pridáme riasu Kombu a varíme asi 1,5 hodiny. Cibuľu a zeler nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme olej, vložíme cibuľu, osolíme a porestujeme do sklovita. Do uvarenej fazule Azuki pridáme porestovanú cibuľu, ochutíme šťavou z lisovaného cesnaku, šťavou z nastrúhaného čerstvého zázvoru, ochutíme umeoctom a premiešame. Tuk v panvici necháme prehriať, pridáme pokrájaný zeler, posolíme (výdatnejšie – aby nevsiakol tuk) a vysmažíme do ružova. Prejt podávame posypaný zelerovým špekom a pokrájaným pórkom.

ŠALÁT Z ČÍNSKEJ KAPUSTY, CIBULE A MRKVY

½ hlavy čínskej kapusty
1 stredne veľká cibuľa
1 menšia mrkva
1 PL Umeoctu
2 stopky petržlenovej vňate

Čínsku kapustu nakrájame na tenké rezance. Mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Vňať nakrájame nadrobno. Suroviny dáme do misky, ochutíme umeoctom, rukami dobre premiešame – aby zelenina pustila šťavu.

AZUKOVÝ KRÉM

1 hrnček uvarenej fazule Azuki
1 PL Tahini
1 PL karobového prášku
1 PL sladenky bio
1 PL jablkového koncentrátu
štipka škorice

Uvarenú fazuľu rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme uvedené suroviny a dobre premiešame. Môžeme použiť ako krém alebo plnku do dezertov.

PŠENOVÝ KORPUS S HROZIENKAMI

3 hrnčeky uvareného pšena
½ hrnčeka sušených hrozienok (ovocia)
3 PL sladenky
štipka soli
1 ČL sójovej omáčky

Do uvareného pšena primiešame umyté sušené hrozienka a uvedené suroviny. Dobre premiešame. Rukou vtlačíme pripravenú zmes do formy a necháme stuhnúť. Po stuhnutí potrieme rôznymi krémami alebo polevou.

PŠENOVÁ TORTA S AZUKOVÝM KRÉMOM

1 hrnček azukového krému
pšenový korpus

Pšenový korpus potrieme krémom z Azuki a podávame.ako dezert.

HRACHOVÉ KARBONÁTKY

1 šálka zeleného sušeného hrachu
3 šálky vody
1 väčšia cibuľa
4 – 5 strúčikov cesnaku
1 PL oleja
1 ČL morskej soli
1 PL sójovej omáčky
3 PL maizeny
1ČL majoránky

Hrach preberieme, opláchneme, namočíme najlepšie nanoc. Na druhý deň ho uvaríme
v namáčacej vode do mäkka. Pred koncom varenia pridáme rozotretý cesnak a morskú soľ. Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom, alebo ho necháme iba rozvarený. Pridáme na oleji porestovanú cibuľku nakrájanú na malé kocky, sójové vločky, dochutíme sójovou omáčkou, mletou rascou a premiešame. Tvarujeme guľky (valčeky, polguľky, fašírky) rovnakej veľkosti, ktoré ukladáme na vymastený plech. Pred pečením ich zastriekneme sójovou omáčkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 30 minút do zlatista. karbonátky môžeme obaliť v múke a vysmažiť na oleji do zlatista po obidvoch stranách.

PARADAJKOVÁ POLIEVKA (OMÁČKA)

1 veľká cibuľa
3 väčšie mrkvy
¼ cvikle
1 PL slnečnicového oleja
5 šálok vody
2 PL maizeny (do omáčky 4 PL)
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
1 ČL Umeoctu
2 – 3 klinčeky
kúsok celej škorice
štipka bazalky

Do hrnca s vodou dáme umyté, očistené a na väčšie kúsky pokrájané uvedené zeleniny, osolíme a varíme asi 30 – 40 minút do mäkka. Počas varenia pridáme škoricu a klinčeky (alebo nové korenie a bobkový list). Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes. Zaustíme maizenou rozpustenou vo vode, podľa potreby zmes zeleniny rozriedime vodou. Ochutíme bazalkou, sójovou omáčkou a necháme zovrieť. Nakoniec môžeme dochutiť umeoctom a zjemniť olejom.

ROBI SOTÉ

4 plátky Robi mäsa
1 cibuľa
5 PL sójovej omáčky
1 PL sknečnicového oleja
štipka morskej soli
1 ČL mletej rasce
2 PL maizeny

Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame nadrobno a speníme na oleji do sklovita. Robi plátky pokrájame na malé rezančeky a necháme aspoň hodinu odstáť v marináde (trocha vody, soľ, mletá rasca, sójová omáčka). Scedíme tekutinu a rezance porestujeme na cibuľke. Zalejeme použitou marinádou a dusíme 10 – 15 minút. Zahustíme maizenou rozpustenou vo vode a necháme zovrieť.

CUKETA DUSENÁ NA CIBUĽKE

1 cibuľa
1 cuketa 
2 PL slnečnicového oleja
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
3 – 4 strúčiky cesnaku

Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame nadrobno a speníme na oleji do sklovita. Cukiňu nakrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke spolu s pokrájaným cesnakom. Porestujeme domäkka. Ochutíme sójovou omáčkou.
Môžeme pripraviť aj prívarok – zahustíme porestovanú cukiňu maizenou rozpustenou vo vode a necháme zovrieť.


VARENÁ RYŽA NATURAL

1 hrnček ryže natural
2 hrnčeky vody
štipka morskej soli
prúžok riasy Kombu (1,5 x 5 cm)

Ryžu natural opláchneme vo vode a dáme variť v pomere 1 : 2. Po zovretí odoberieme penu, pridáme riasu Kombu, posolíme a varíme min. 1 hodinu. Odstavíme z ohňa a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť.

RIZOTO Z ROBI MÄSA A CUKETY

1 diel Cukety dusenej na cibuľke
1 diel Robi soté
3 diely varenej ryže natural

Zvlášť pripravíme jednotlivé pokrmy. Zmiešame spolu s ryžou.

PLACKY Z CUKETY 

1 cibuľa
2 cukety 
1 – 1,5 hrnčeka špaldovej múky
½ hrnčeka pohánkovej múky
5 PL slnečnicového oleja
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 ČL majoránu

Cibuľu, cuketu a cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme špaldovú a pohánkovú múku (podľa potreby zahusťujeme), ochutíme soľou, sójovou omáčkou, majoránom. Premiešame. Zmes naberáme naberačkou a vylejeme na vymastenú a rozohriatu panvicu. Opekáme po obidvoch stranách do zlatista.
Placky môžeme použiť aj na plnenie rôznymi plnkami.

MUFINKY

300 g špaldovej múky
200 g kukuričnej múky
200 g pšeničného sirupu bio
150 g vlašských (lieskových) orechov (alebo kokosu, maku,…)
1 dl slnečnicového (kukuričného oleja)
¾ sáčku prášku do pečiva (vínny kameň)
2 PL jablčného koncentrátu
štkipka morskej soli
štkipka mletej škorice
voda podľa potreby (min. 0,5 l)

Uvedené suché suroviny zmiešame v miske. V druhej miske zmiešame tekuté suroviny. K suchým surovinám postupne primiešavame tekuté. Vodu prilievame podľa potreby. Zmes naberáme naberačkou a vlejeme do vymastenej formy na mufinky. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodiny.
Na povrch surovej mufinky môžeme vtlačiť celé jadro orecha. Do mufiniek môžeme pridať aj sušené hrozienka.
Ak chceme tmavé mufinky – pridáme karobový prášok.

ŽELATINA AGAR-AGAR

1 l vody (šťavy)
1 sáčok Agar-agar

Dáme variť 1 l vody. V poháriku so studenou vodou rozmiešame Agar-agar a keď voda vrie, pomaly vlejeme rozpustený Agar-agar. Miešame pokiaľ nezačne hustnúť. Zhustnutú zmes odstavíme z ohňa, chvíľu necháme vychladnúť a môžeme ju použiť na zálievky, plnky, aspiky a.p.
Agarovú zálievku môžeme použiť napr. na zahustenie postrúhaných podusených jabĺk. Vtedy berieme na zreteľ množstvo jabĺk a vodu doplníme do 1 litra – inak by nezhusli.

KRÚPOVÉ KNEDLE

1 hrnček jačmenných krúpov č. 10
2 hrnčeky vody
štipka morskej soli
prúžok riasy Kombu (1,5 x 5 cm)
1 hrnček pohánkovej múky
Voda na varenie knedlí podľa potreby

Jačmenné krúpy trikrát prepláchneme vo vode a dáme variť v pomere 1 : 3. Po zovretí odoberieme penu, pridáme riasu Kombu, posolíme a varíme min. 1 hodinu. Krúpy sú uvarené vtedy, keď sa „usmievajú“. Odstavíme z ohňa a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť. Necháme vychladnúť. Vychladnuté krúpy pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do zmesi primiešame pohánkovú múku. Tvarujeme knedličky asi o hmotnosti 200 g (=1 porcia) a varíme v osolenej vriacej vode asi 10 – 15 minút. Vyberieme na plech, potrieme olejom. Krájame na kolieska pomocou nite.

DŽEM

Na 1 kg ovocia asi ½ PL morskej soli.

Varíme obvyklým spôsobom, s pridaním soli – bez cukru, bez zahusťovadiel. Na zahustenie ôžeme použiť Agar-agar.

ZAVÁRANÉ OVOCIE

Na 1 kg ovocia asi ½ PL morskej soli.

Ovocie poukladíáme do zaváracích pohárov. Zalejeme vodou. Do každého pohára dáme štipku morskej soli. Zaviečkujeme a sterilizujeme obvyklým spôsobom.


KVASENÁ ZELENINA

½ hlávky kapusty
4 mrkve
1 cibuľa

Cca na 1 kg zmesi 1 ČL morskej soli.
Kapusta Mrkva Cibuľa = 3 : 2 : 1

Zeleninu očistíme, umyjeme, nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme, premiešame, dobre premačkáme, aby zelenina pustila šťavu. Naplníme do 3-litrových sklených pohárov asi do ¾ objemu pohára. Do pohára vložíme asi litrovú fľašu s vodou, ktorou zeleninu zatlačíme. Necháme kvasiť 3 – 4 dni.
Môžeme pridať zelenú vňať, cesnak, rascu, cviklu na zafarbenie

SLANÉ (SLADKÉ) PEČIVO

½ kg špaldovej múky
125 g Ceresu (tuku)
2 dl piva (najlepšie Plzeň)
šipka morskej soli
3 PL slnečnicového oleja na vymastenie plechu

Z uvedených surovín vypracujeme vláčne cesto. Na doske vyvaľkáme na cca 0,5 cm plát, z ktorého vykrajujeme rôzne tvary. Pripravené pečivo ukladáme na vymstený plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 – 180 stupňov 20 – 30 minút.

K sladkému pečivo pridáme 2 dl pšeničného sirupu bio a 2 – 3 PL jablkového koncentrátu a
1 ČL sójovej omáčky. Vynecháme pivo.
Z uvedených surovín môžeme pripraviť cesto na štrúdľu. Cesto vaľkáme na tenučký plát
(3 mm) pod fóliou. Na rozvaľkané cesto dáme nasucho opražené ovsené vločky a na ne navrstvíme jablkovú plnku s hrozienkami a škoricou – bez cukru. Zvinieme, potrieme olejom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 – 30 minút.