riasyUž v dávnej minulosti, ľudia ktorí žili v blízkosti morí a jazier, považovali riasy za svoje denné jedlo. V 6. storocí pred Kristom v Číne napísal Sze Tsu: „Riasy sú lahôdka, ktorú sa patrí predložit najčestnejším hosťom“. Pred 2000 rokmi dodávali Kórejci riasy na cisársky dvor do Číny, kde boli cenené pre svoj liečebný účinok. V čínskej encyklopédii Ehr Ya sa uvádza dvanásť druhov rias, ktoré sa pravideľne konzumujú. Na ostrovoch Pacifiku má používanie rias dlhú históriu a tradíciu. Maorovia na Novom Zélande používali dlhú dobu karengo na polievky a šaláty. Cez druhú svetovú vojnu sa živili karengom maorský vojaci počas dlhých pochodov neúrodným stredným východom. Taktiež vo východnej Európe sú dostatočné dôkazy konzumovania rias. Starí Kelti a Vikingovia žuvali dulsy na svojich dlhých cestách. Divoké nori riasy, laver (latinské oznacenie pre vodné rastliny), boli populárne od čias Rimanov. Ešte dnes sa predáva na trhoch Južného Walesu chleba – laver. V Japonsku sú riasy taktiež veľmi populárne.

 

  • Pravidelná konzumácia hijiki a arame dávajú jasný pohľad, mäkkú pokožku, lesklé a husté vlasy
  • Obsahuje kyselinu alginovú, ktorá má schopnosť naviazať na seba jedovaté látky (rádioaktívne a ťažké kovy) a eliminovať tak ich množstvo v tele
  • Obsahujú značné množstvo jódu, ktorý zabraňuje zväčšeniu štítnej žľazy
  • Obsahujú asi o 10-20 % viac minerálnych látok ako pozemská zelenina, a dodávajú tie látky, ktoré potrebujeme vo väčšom množstve, ako je vápnik, železo, draslík, jód a magnézium, ale i v malých množstvách – takzvané stopové prvky
  • V dôsledku veľkého obsahu minerálov spôsobuje alkalizáciu (zásaditú reakciu) krvi
  • Osahujú až o 25% viac bielkovín ako kravské mlieko
  • Obsahujú vitamíny A,B,C,D3,E,K a malé množstvo vitamínu B12, ktorý sa v potravinách rastlinného pôvodu nachádza zriedka
  • Riasy rozpúšťajú tuky a nahromadené hlieny, ktoré sa v tele vytvoria pri nadmernej konzumácií mäsa, mliečnych výrobkov a iných potravín

 

– môžete zakúpiť aj na www.berkana.sk