V dnešnej dobe si ľudia konečne uvedomujú, že je potrebné starať sa o svoje zdravie. Niektorí sa väčšmi zameriavajú na ozdravenie tela, iní zasa duše alebo ducha. Ideálne je, keď sa starajú o všetky svoje „telá“ rovnako. Dobrým pomocníkom v ozdravnom procese je kvalitná strava, odľahčená od mäsitých výrobkov. Dobrá strava pozdvihne telo
i ducha.
Ak máte pocit, že bez mäsa to asi nezvládnete – skúste si s nami vyrobiť fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso.

Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu z pšeničnej múky – lepok zostáva. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami.

Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden – dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.

Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny
a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť – určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.
Spočiatku sa vám možno bude zdať príprava seitanu obtiažna. Skúste to prekonať. Výsledok stojí za to.
Prejdime teraz do kuchyne a postupujme krok za krokom podľa obrázkov:

PRÍPRAVA DOMÁCEHO SEITANU

  1. Na 1 kg pšeničnej múky hladkej extra alebo špaldovej potrebujeme 0,55 l vody.
  2. Múku zmiešame v miske s vodou.
  3. Vypracujeme cesto – najskôr varechou.
  4. Cesto vyklopíme na dosku a ručne spracujeme na bochník.
  5.  V miske necháme odstáť 3 – 4 hodiny (vhodné aj cez noc).
  6. Do odstáteho cesta vlejeme vodu tak, aby bolo ponorené.
  7. Rukami cesto vo vode premývame asi pol hodinu, aby sme vymyli lepok.
  8. Počas premývania overujeme, či je cesto dostatočne pružné (špongiovité).
  9. Keď je cesto dobre spracované, zlejeme z neho cez sitko vodu – obilné mlieko,
  10. Mlieko necháme odstáť, aby sa pevná časť usadila na dne nádoby.

Pevná časť sa dá ďalej spracovať sušením na tzv. tricenu, ktorú môžeme využiť na zahusťovanie polievok a omáčok.

  1. Bezlepkový bochník preložíme na tanier (dosku) a pokrájame na menšie alebo väčšie porcie.
  2. Do vriaceho zeleninového vývaru (väčšie množstvo nepokrájanej koreňovej zeleniny, plátok riasy Kombu, soli, prípadne sójovej omáčky) vkladáme postupne nakrájané porcie a varíme asi 1 hodinu.

Zeleninu varíme 20 minút, vyberieme ju z vývaru  a potom ju môžeme použiť rozmixovanú na omáčku k „mäsu“.

  1. Uvarený seitan vyberieme na misku.
  2. Zo seitanu môžeme pripraviť výborné pokrmy na rôzny spôsob: na plátky prírodné, vysmážané, opekané, grilované, na rezance. Domáci seitan chutí vždy perfektne!
  3. Seitan na prírodno, varená obilovina, dusený kel s umeoctom, lisovaný šalát (reďkovka Daikon, mrkva, umeocot), naparená brokolica a cibuľová vňať, nasucho opečené sezamové semienko.

DOMÁCI SEITAN SMAŽENÝ V HRAŠKE
(ČERNOHORSKÝ REZEŇ)

Domáci seitan vysmažený v hraške

Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
obaľovacia zmes Hraška (podľa návodu na obale)
voda podľa potreby
slnečnicový olej na vysmážanie

Postup:

Vychladnutý seitan nakrájame „cez vlákno“ na úhľadné rezne, osolíme (môžeme potrieť aj horčicou), vložíme do zmesi hrašky a vody (cestíčko) a vysmažíme na panvici v rozohriatom oleji po oboch stranách do zlatista. Vysmažené vyberieme na sito alebo položíme na servítok a necháme odkvapkať. Podávame s rôznymi prílohami.

Poznámky:
– Ak chceme pripraviť Černohorský rezeň, pridáme do cestíčka z hrašky pretlačený cesnak
a majoránku. Môžeme pridať aj postrúhané zemiaky.

DOMÁCI SEITAN PLNENÝ

Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
listový špenát
tavenýr
vegetariánsky párok
paprika
sušená paradajka

Postup:

  1. Domáci seitan pripravíme vymývaním cesta vo vode. Uvaríme ho v zeleninovom bujóne (čerstvá koreňová zelenina, cibuľa) s pochutinami a sójovou omáčkou. (Recept v prílohe č. 1) Uvarený a vychladnutý seitan nakrájame na plátky, vložíme na olejom vymastený pekáč a potrieme kremžskou horčicou. Môžeme trochu posoliť morskou soľou.
  1. Pripravíme – nakrájame suroviny na plnku: špenátový list (bez stopiek), tavenýr, vegetariánsky párok, čerstvú papriku, sušenú paradajku.
  1. Suroviny postupne uložíme na plátky seitanu a preložíme. Ak je seitan dostatočne „pružný“,
    môžeme ho vytvarovať do rolky.
  1. Zvitky naplneného seitanu potrieme slnečnicovým olejom za studena lisovaným a dáme piecť na 30 minút do studenej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov.
  1. Vývar, v ktorom sa varil seitan, rozmixujeme ponorným mixérom.
  1. Šťavu zahustíme Gustinom (kukuričným škrobom), rozpusteným vo vode.
  1. Povaríme 5 minút. Šťavou prelejeme závitok pri servírovaní.
  2. Pripravíme zeleninovú oblohu, krátko naparíme alebo blanšírujeme vo vode 2 – 3 minúty
  1. Priebežne uvaríme ryžu natural.
  1. Podávame s ryžou natural, pšenom alebo inou prílohou, posypeme Gomashiom a ozdobíme zeleninovou oblohou podľa vlastného výberu.

ZÁHRADNÍCKE SOTÉ Z DOMÁCEHO SEITANU

Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
2 cibule
1 mrkva
1 paprika
1 menšia cukiňa
2 PL slnečnicového (olivového) oleja
morská soľ
korenie Tandori masala
1 PL sójová omáčka

Postup:
     Vychladnutý seitan nakrájame „cez vlákno“ na úhľadné plátky, potom na rezančeky. Cibuľu očistíme, nakrájame na mesiačiky, podusíme v 1 dl osolenej vody (alebo 2 Pl oleja) do sklovita. Postupne pridáme očistenú a na rezančeky pokrájanú zeleninu. Okoreníme podľa želania. Za občasného miešania a podlievania dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme pripravené seitanové rezance, krátko podusíme. Zahustíme kukuričným škrobom, necháme zovrieť. Ochutíme sójovou omáčkou.
Podávame s rôznymi prílohami.
Poznámky:
– Soté môžeme pripraviť z rôznych druhov zeleniny (2 – 3 druhy), môžeme použiť rôzne koreniny.