V dnešnej dobe si ľudia konečne uvedomujú, že je potrebné starať sa o svoje zdravie. Niektorí sa väčšmi zameriavajú na ozdravenie tela, iní zasa duše alebo ducha. Ideálne je, keď sa starajú o všetky svoje „telá“ rovnako. Dobrým pomocníkom v ozdravnom procese je kvalitná strava, odľahčená od mäsitých výrobkov. Dobrá strava pozdvihne telo
i ducha. Ak máte pocit, že bez mäsa to asi nezvládnete – skúste si s nami vyrobiť fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso.
Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu z pšeničnej múky – lepok zostáva. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami.
Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden – dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.
Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny
a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť – určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.
Spočiatku sa vám možno bude zdať príprava seitanu obtiažna. Skúste to prekonať. Výsledok stojí za to.
Prejdime teraz do kuchyne a postupujme krok za krokom podľa obrázkov:
PRÍPRAVA DOMÁCEHO SEITANU
- Na 1 kg pšeničnej múky hladkej extra alebo špaldovej potrebujeme 0,55 l vody.
- Múku zmiešame v miske s vodou.
- Vypracujeme cesto – najskôr varechou.
- Cesto vyklopíme na dosku a ručne spracujeme na bochník.
- V miske necháme odstáť 3 – 4 hodiny (vhodné aj cez noc).
- Do odstáteho cesta vlejeme vodu tak, aby bolo ponorené.
- Rukami cesto vo vode premývame asi pol hodinu, aby sme vymyli lepok.
- Počas premývania overujeme, či je cesto dostatočne pružné (špongiovité).
- Keď je cesto dobre spracované, zlejeme z neho cez sitko vodu – obilné mlieko,
- Mlieko necháme odstáť, aby sa pevná časť usadila na dne nádoby.
Pevná časť sa dá ďalej spracovať sušením na tzv. tricenu, ktorú môžeme využiť na zahusťovanie polievok a omáčok.
- Bezlepkový bochník preložíme na tanier (dosku) a pokrájame na menšie alebo väčšie porcie.
- Do vriaceho zeleninového vývaru (väčšie množstvo nepokrájanej koreňovej zeleniny, plátok riasy Kombu, soli, prípadne sójovej omáčky) vkladáme postupne nakrájané porcie a varíme asi 1 hodinu.
Zeleninu varíme 20 minút, vyberieme ju z vývaru a potom ju môžeme použiť rozmixovanú na omáčku k „mäsu“.
- Uvarený seitan vyberieme na misku.
- Zo seitanu môžeme pripraviť výborné pokrmy na rôzny spôsob: na plátky prírodné, vysmážané, opekané, grilované, na rezance. Domáci seitan chutí vždy perfektne!
- Seitan na prírodno, varená obilovina, dusený kel s umeoctom, lisovaný šalát (reďkovka Daikon, mrkva, umeocot), naparená brokolica a cibuľová vňať, nasucho opečené sezamové semienko.
DOMÁCI SEITAN SMAŽENÝ V HRAŠKE
(ČERNOHORSKÝ REZEŇ)
Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
obaľovacia zmes Hraška (podľa návodu na obale)
voda podľa potreby
slnečnicový olej na vysmážanie
Postup:
Vychladnutý seitan nakrájame „cez vlákno“ na úhľadné rezne, osolíme (môžeme potrieť aj horčicou), vložíme do zmesi hrašky a vody (cestíčko) a vysmažíme na panvici v rozohriatom oleji po oboch stranách do zlatista. Vysmažené vyberieme na sito alebo položíme na servítok a necháme odkvapkať. Podávame s rôznymi prílohami.
Poznámky:
– Ak chceme pripraviť Černohorský rezeň, pridáme do cestíčka z hrašky pretlačený cesnak
a majoránku. Môžeme pridať aj postrúhané zemiaky.
DOMÁCI SEITAN PLNENÝ
Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
listový špenát
tavenýr
vegetariánsky párok
paprika
sušená paradajka
Postup:
- Domáci seitan pripravíme vymývaním cesta vo vode. Uvaríme ho v zeleninovom bujóne (čerstvá koreňová zelenina, cibuľa) s pochutinami a sójovou omáčkou. (Recept v prílohe č. 1) Uvarený a vychladnutý seitan nakrájame na plátky, vložíme na olejom vymastený pekáč a potrieme kremžskou horčicou. Môžeme trochu posoliť morskou soľou.
- Pripravíme – nakrájame suroviny na plnku: špenátový list (bez stopiek), tavenýr, vegetariánsky párok, čerstvú papriku, sušenú paradajku.
- Suroviny postupne uložíme na plátky seitanu a preložíme. Ak je seitan dostatočne „pružný“,
môžeme ho vytvarovať do rolky.
- Zvitky naplneného seitanu potrieme slnečnicovým olejom za studena lisovaným a dáme piecť na 30 minút do studenej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov.
- Vývar, v ktorom sa varil seitan, rozmixujeme ponorným mixérom.
- Šťavu zahustíme Gustinom (kukuričným škrobom), rozpusteným vo vode.
- Povaríme 5 minút. Šťavou prelejeme závitok pri servírovaní.
- Pripravíme zeleninovú oblohu, krátko naparíme alebo blanšírujeme vo vode 2 – 3 minúty
- Priebežne uvaríme ryžu natural.
- Podávame s ryžou natural, pšenom alebo inou prílohou, posypeme Gomashiom a ozdobíme zeleninovou oblohou podľa vlastného výberu.
ZÁHRADNÍCKE SOTÉ Z DOMÁCEHO SEITANU
Suroviny:
Uvarený domáci seitan 4 plátky
2 cibule
1 mrkva
1 paprika
1 menšia cukiňa
2 PL slnečnicového (olivového) oleja
morská soľ
korenie Tandori masala
1 PL sójová omáčka
Postup:
Vychladnutý seitan nakrájame „cez vlákno“ na úhľadné plátky, potom na rezančeky. Cibuľu očistíme, nakrájame na mesiačiky, podusíme v 1 dl osolenej vody (alebo 2 Pl oleja) do sklovita. Postupne pridáme očistenú a na rezančeky pokrájanú zeleninu. Okoreníme podľa želania. Za občasného miešania a podlievania dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme pripravené seitanové rezance, krátko podusíme. Zahustíme kukuričným škrobom, necháme zovrieť. Ochutíme sójovou omáčkou.
Podávame s rôznymi prílohami.
Poznámky:
– Soté môžeme pripraviť z rôznych druhov zeleniny (2 – 3 druhy), môžeme použiť rôzne koreniny.